Domowy peeling cukrowy – jak go zrobić?

0
343
peeling cukrowy

Jak zrobić domowy peeling cukrowy?

Do zrobienia domowego peelingu cukrowego potrzebujesz tylko cukru, oliwy i ulubionego dodatku, np. olejku eterycznego. Jak przygotować domowy peeling cukrowy i dlaczego warto?

Czym jest peeling?

Niezależnie od tego, czy peeling jest produktem domowym, czy kupionym w sklepie, cukrowym, solnym czy kawowym, powinien składać się z drobinek, które – dzięki pocieraniu o skórę – usuwają martwe komórki naskórka. Zamiennikiem peelingu może być też sizalowa rękawica, której używa się pod prysznicem.

Dlaczego warto wykonywać peeling?

Peeling:

  • wygładza skórę,
  • wyrównuje jej koloryt,
  • masuje skórę,
  • usuwa zrogowaciały naskórek,
  • sprawia, że skóra jest bardziej miękka i lepiej wchłania substancje odżywcze, np. z balsamów czy olejków,
  • poprawia krążenie,
  • wspomaga walkę z cellulitem,
  • zapobiega wrastaniu włosków,
  • zawiera odżywcze dla skóry składniki.

Peelingi do ciała mogą być gruboziarniste. Do dłoni wybierajmy te drobnoziarniste, a do twarzy, gdzie skóra jest najbardziej delikatna – enzymatyczne.

domowy peeling cukrowy jak zrobić

Jak używać peelingu?

Peeling najlepiej jest stosować raz lub dwa razy w tygodniu. Jeśli używamy peelingu myjącego, nakładamy odrobinę produktu na mokre ciało rękami lub gąbką i delikatnie pocieramy. Aby złuszczyć skórę pleców, warto skorzystać ze specjalnych szczotek na długiej rączce. Najlepiej jest masować skórę od kostek w kierunku serca. Najwięcej czasu poświęć na usunięcie naskórka z łokci i kolan. Specjaliści zalecają stosowanie peelingu przed nakładaniem samoopalacza – w innym przypadku może on pozostawić plamy w miejscach, gdzie skóra szybciej rogowacieje (kolana, łokcie).

Jak zrobić domowy peeling cukrowy?

W domowym peelingu cukrowym najlepiej jest wykorzystać gruby cukier, oliwę (która natłuści, odżywi i zregeneruje skórę, a dodatkowo nada naszej mieszance poślizgu) oraz miód (który działa jak opatrunek). Do peelingu możemy też dodać owocowy sok lub przyjemnie pachnące olejki eteryczne.

Peeling przygotowany w domu najlepiej jest zużyć w ciągu dwóch dni. Nie przygotowujmy go zatem na zapas – wymieszamy tyle składników, by starczyły na jedną aplikację.

 

Przepis nr 1: domowy peeling z miodem

Potrzebujesz:

  • pół szklanki cukru,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • odrobina miodu,
  • kilka kropli ulubionego olejku eterycznego,

Wymieszaj olejek z oliwą i miodem, a następnie dodaj cukier. Wymieszaj całość.

 

Przepis nr 2: domowy peeling z oliwą

Przygotuj:

  • szklankę cukru (najlepiej brązowego),
  • 3 krople olejku eterycznego (lub np. cytryna albo cynamon),
  • woda lub tonik.

Wymieszaj składniki.

 

Przepis nr 3: domowy peeling grejpfrutowy 

Przygotuj:

  • 10 łyżek cukru,
  • łyżkę miodu,
  • 1-1,5 łyżki soku z grejpfruta,
  • 1,5-2 łyżki oliwy.

Wymieszaj składniki.

A może peeling cukrowy ze sklepu?

Peelingi sklepowe mają jedną zasadniczą zaletę: w odróżnieniu od domowych możemy je dość długo przechowywać. Takie peelingi zazwyczaj pięknie pachną – głównie owocami – więc ich używanie jest prawdziwą przyjemnością. Często są też wzbogacone kompleksem witamin.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ