Granat – wartości odżywcze

0
701
granat

Chińscy lekarze uznawali sok z granatów za życiodajny nektar. Owoc granatu niebezpodstawnie uważano za owoc długowieczności oraz płodności. Granat złożony w 50% z ziaren. To smaczny, egzotyczny owoc o niezastąpionych wartościach odżywczych. Dlatego też jawi się jako wspaniały składnik, który należy dodać do swojej diety. Jeżeli chcesz dowiedzieć się dlaczego granat jest jednym z owoców, które ma najwięcej zalet i zdrowych właściwości – nie przestawaj czytać!

O drzewie granatowca słów kilka

Granaty to owoce granatowca, czyli dokładnie ciernistego drzewa, które dorasta do 3-5 metrów wysokości. Granatowiec pochodzi z terenów Morza Śródziemnego, z czasów Mezopotamii i Persji. Dziś bez najmniejszego problemu można kupić go w Polsce, nie tylko w małych osiedlowych stoiskach warzywnych, ale także w dużych supermarketach..

Właściwości odżywcze granatu

Granat jest odpowiednim owocem pod kątem kaloryczności oraz indeksu glikemicznego.

Dostarcza około 83 kalorii, ale ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że można jeść, nie martwiąc się o wzrost wagi. Poza tym granat jest ogromnym źródłem błonnika. Można spożywczać go bez ograniczeń, dlatego jest świetnym zastosowaniem dla tych, którzy odpowiednio dbają o swoją sylwetkę lub są na diecie odchudzającej. Warto wspomnieć, że granaty są nie tylko sprawdzonym źródłem błonnika pokarmowego, ale też witamin z grupy B: B1, B2, B5, B9 oraz witaminy C, E i K. Zawierają one także mnóstwo istotnych minerałów: potasu, fosforu, cynku, miedzi, manganu oraz magnezu. Jest także świetnym antyoksydantem.

granat - właściwości i działanie zdrowotne

Właściwości lecznicze granatu

Spożywanie tego owocu pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Sok, jak również sam owoc wzmacnia naszą odporność, ale też wspomaga leczenie szeregu infekcji. Granat także sprzyja szybszemu leczeniu ran. Obniża także nadmierną ilość holesterolu we krwi, a także obniża ciśnienie tętnicze i wspomaga pracę naszego serca.

Jeśli chodzi o zastosowanie związane z kosmetyką, a także wpływem granatu na naszą urodę to przyczynia się on do poprawy jędrności skóry oraz poprawia jej koloryt.

Jest także źródłem łatwo przyswajalnej energii. Jeśli chcemy oczyścić organizm z toksyn, granat okazuje się jednym z najlepszych owocem. Posiada właściwości moczopędne, wspierając tym samym detoksykację organizmu, prowadzi to także do oczyszczania nerek. Obecnie bardzo dużo mówi się także o tym, że granat jest świetnym wsparciem w profilaktyce antynowotworowej. Z cennych właściwości granatu powinny korzystać kobiety w okresie menopauzalnym, ale także te, które borykają się z napięciem przedmiesiączkowym.

Kuchenne zastosowania granatu

Granat jest świetnym rozwiązaniem w ramach przygotowania napojów, galaretek, przekąsek, syropów, a nawet wina. Granat jest idealnym owocem do przygotowywania deserów, twarożków, jogurtów. Można dodawać go do musli czy owsianki, zapewniając organizmowi tym sposobem jedną z porcji owoców, jakie należy spożywać każdego dnia, a także w połączeniu z płatkami owsianymi tworzy idealny posiłek wspomagający trawienie i przemianę materii.

W jaki sposób należy obierać granaty?

Według powszechnej opinii to, co często powstrzymuje nas przed kupowaniem granatu to uważanie obieranie tego owocu za skomplikowaną czynność. Warto poznać prosty sposób na dobranie się do tych wartościowych kuleczek, które stanowią zdecydowaną większość całego owocu. Aby obrać granat w prawidłowy sposób, w pierwszej kolejności należy odciąć wierzchnią część owocu, a następnie pokroić go podobnie jak pomarańczę. Jedynie nacinamy go, a kolejno umieszczamy na około 10 minut w wodzie. Po 10 minutach rozłamujemy owoc wzdłuż wcześniej wykonanych nacięć. Kuleczki owoców bez problemu opadną na dno naczynia. Jak widać sposób jest prosty i wcale nieskomplikowany. Nie powinniśmy mieć więcej dylematów przed kupieniem granatu.  Jedzenie owoców jest bardzo istotne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Owoców nie tylko powinno być dużo w naszym jadłospisie, ale powinny także być one zróżnicowane. Włączenie granatu do swojej codziennej diety daje zatem wiele korzyści.

[Głosów:1    Średnia:4/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ