Jak przygotowywać posiłki w woku?

0
2951
Jak przygotowywać posiłki w woku

Moda na patelnie typu wok, przywędrowała do Polski wraz ze wzrostem zamiłowania Polaków do dań azjatyckich. Chcemy cieszyć się ich wyjątkowym smakiem, nie tylko w restauracjach, ale również staramy przygotowywać się je w domu na co dzień. Woki zaczęły się pojawiać w polskiej kuchni pod koniec lat dziewięćdziesiątych, zazwyczaj były sprowadzane z Azji. Dziś różne ich rodzaje może kupić w Polsce, a jak przygotowywać na nich posiłki?

Czym charakteryzuje się patelnia wok

Patelnia typu wok znacznie się różni kształtem od typowych patelni klasycznych. Jest ona znacznie większa oraz głębsza. Jego charakterystyczna forma wywodzi się z tradycyjnych naczyń używanych na wschodzie do szybkiego przygotowywania potraw na palenisku. Umożliwia ona także przygotowywanie różnorodnych potraw smażonych na głębokim tłuszczu, duszonych, gotowanych, a nawet robionych na parze. Najlepsze woki wykonywane są z ręcznie kutego żeliwa, jednak ich cena jest niezwykle wysoka. Można więc wybrać patelnie żeliwne odlewane, które są już nieco tańsze. Choć żeliwo jest dość ciężkie jego wielką zaletą jest długie utrzymywanie ciepła na całej powierzchni. To właśnie dzięki temu poszczególne składniki można przetrzymywać na brzegach patelni, w czasie kiedy w jej środku są smażone kolejne produkty. Jeśli chcesz poznać przepisy na dania z woka przeczytaj 7 dań, które przygotujesz na jednej patelni. A jakie są metody gotowania?

wok

Technika stir-frying – smażenie z ciągłym mieszaniem

Przy tej metodzie produkty są smażone w niewielkiej ilości tłuszczu w bardzo wysokiej temperaturze. Olej należy delikatnie wlewać po ściankach na nagrzaną już patelnię. Przygotowane i pokrojone wcześniej produkty wrzucamy na patelnię w odpowiedniej kolejności zaczynając od tych, które smażą się najdłużej np. od mięsa, następnie dodawane są warzywa, a na koniec makaron lub różnego typu kiełki. Niezwykle ważne jest ciągłe mieszanie składników na patelni, by nie doszło do ich przylegania do powierzchni i przypalania. Dzięki wrzuceniu produktów na bardzo gorący olej ich powierzchnia się bardzo szybko ścina, zaś wnętrze pozostaje świeże, smaczne i zdrowe.

Technika deep-fry -czyli smażenie na głębokim tłuszczu

Technika ta jest również określana frytowaniem. W tym wypadku wszystkie składniki są całkowicie zanurzone w gorącym tłuszczu. Mogę być one obrabiane na dużym ogniu, wtedy cały proces smażenia trwa zaledwie kilka sekund, lub też na wolnym ogniu i trwa to zazwyczaj około 10-15 minut. Metoda te doskonale się nadaje do przygotowywania różnych produktów w cieśnie lub tempurze, np. owoców morza lub różnych warzyw. Można ją również stosować by nadać chrupkości np. wcześniej już obgotowanym składnikom, lub też zanim zostaną poddane duszeniu bądź gotowaniu. Podczas smażenia nie można nakładać zbyt wielu składników oraz trzeba pilnować by temperatura oleju nie była zbyt niska, przez co gotowe jedzenie będzie zbyt tłuste.

 smażenie z ciągłym mieszaniem

Lekkie dania na parze – jak je przygotować w woku

Wysokie brzegi woka umożliwiają przygotowywanie również lekkostrawnych potrwa np. na parze. Najlepiej do tego celu będą się nadawać parowary bambusowe. Jego pokrywa wchłania nadmiar pary powstającej podczas gotowania, dzięki czemu się nie skrapla i nie spada na przygotowywane produktu. Przegotowywanie takiego posiłku jest niezwykle proste, należy rozgrzać niedużą ilość wody w woku, a następnie umieścić w nim parowar. Kiedy woda zacznie wrzeć włóż do parowaru przygotowane produkty i nakryj pokrywką. Dzięki nagrzanym gorącym brzegom woka temperatura w całym parowarze jest niezwykle wysoka, dlatego też należy bardzo uważać podczas wyjmowania jedzenia.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ