Jakie naleśniki jada się w Poznaniu?

0
308
Jakie naleśniki jada się w Poznaniu?

Moda na zdrowe żywienie najintensywniej rozwija się w dużych ośrodkach miejskich, w których łatwiej o znalezienie większej liczby chętnych na zdrową kuchnię. Choć naleśniki zwykle nie są zaliczane do kategorii zdrowego jedzenia, to jednak Poznań może zaoferować wiele ciekawych pomysłów na te klasyczne danie w niezwykle zdrowej, a przy tym wyjątkowo smacznej formie. Oczywiście trzeba pamiętać, że naleśniki nie należą do potraw niskokalorycznych, ale z odpowiedniego rodzaju farszem, mogą być daniem niezwykle zdrowym, pozytywnie wpływającym na nasz humor i potrzeby naszych organizmów. Na jakie naleśniki w Poznaniu warto zatem się skusić?

Poznańskie naleśniki z jabłkami

To doskonały pomysł, jeśli masz ochotę na słodką przekąskę pełną witamin i naturalnej świeżości gwarantowanej przez polskie jabłka. Naleśniki z jabłkowym nadzieniem to jedna z wyjątkowo smacznych odmian tej popularnej potrawy. Warto ich skosztować, odwiedzając Poznań. Oczywiście taką wersję naleśników można przygotować również samodzielnie. Najlepsze do ich przygotowania będą miękkie odmiany polskich, lekko kwaśnych jabłek, które przełamią smak tradycyjnego ciasta naleśnikowego. Świeże jabłka obieramy ze skórek, pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następie podgrzewamy je do momentu zmięknięcia. Przed nałożeniem na już upieczone placki, odlewamy z nich sok. Jeśli jabłka wydają się zbyt kwaśne, możemy lekko osłodzić je cukrem – wersja niepolecana dla osób, którym zależy na niskiej kaloryczności potraw.

Naleśniki wytrawne – ze szpinakiem

To niskokaloryczna wersja naleśników z Poznania, którą można zamówić w wielu lokalach specjalizujących się w serwowaniu zmodyfikowanych, zdrowych wersji dań kuchni polskiej. Być może tego typu naleśniki nie są zbyt popularne, ale odwiedzając Poznań, warto skosztować również tej ich wersji. Spotkać można się również z bardziej kaloryczną wersją tej potrawy, w której szpinak dodatkowo uzupełniony jest serem typu feta. Jeśli danie ma być zdrowe i niskokaloryczne, warto pozostać w wersji podstawowej, z samym szpinakiem.

Ze względu na wartości odżywcze szpinaku, takie naleśniki będą miały nie tylko niezwykle oryginalny smak, ale i mnóstwo korzystnych dla zdrowia właściwości. I choć Poznań być może nie kojarzy się ze szpinakiem, to jednak sam szpinak jest niezwykle istotnym elementem składowym zdrowej kuchni i warto wykorzystać z jego dobroczynne właściwości, łącząc go z klasycznymi potrawami kuchni polskiej. Szpinakowe naleśniki w Poznaniu to oryginalne danie, którego warto spróbować, by otworzyć się na nowe, oryginalne smaki.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ