Jogurt probiotyczny – jakie ma właściwości i kiedy jest zalecany?

0
745
Jogurt

Nasz układ trawienny jest niezwykle skomplikowaną konstrukcją. Składa się on bowiem z wielu komponentów, których odpowiednia symbioza doprowadza do tego, że nie odczuwamy żadnych, nieprzyjemnych dolegliwości. Często jednak niezbędne jest odpowiednie wparcie układu trawiennego bakteriami probiotycznymi. Te z kolei znajdują się jedynie w jogurtach priobiotycznych i jako jedne z nielicznych są wstanie przetrwać transport przez cały układ pokarmowy, a ich miejscem docelowym są jelita. Wobec tego warto wiedzieć, jakie właściwości mają tego typu jogurty, a także kiedy zalecane jest ich spożycie.

Jak działają bakterie zawarte w jogurtach probiotycznych?

Jogurty probiotyczne w niektórych przypadkach mogą stać się niezbędnym elementem jadłospisu. Zawarte w nich bakterie spełniają bowiem niezwykle istotną rolę. Do najważniejszych ich zadań można zaliczyć:

  • skuteczne obniżenie pH w jelitach
  • ograniczanie namnażania się bakterii, które powodują choroby oraz bakterii gnilnych
  • ograniczanie namnażania się grzybów czy wirusów w układzie trawiennym
  • jogurty probiotyczne i zawarte w nich bakterie otulają ścianki jelita, a tym samym zapewniają im ochronę
  • pobudzają one system odpornościowy i sprawiają, że może on skuteczniej bronić się przed infekcjami
  • wyregulują pracę jelit

Jak upewnić się, że jogurt jest probiotyczny?

Buszując pomiędzy sklepowymi półkami w poszukiwaniu jogurtu probiotycznego, może okazać się, że jego znalezienie wcale nie będzie tak proste. Często choć opakowanie będzie zawierać nazwę „jogurt probiotyczny„, skład produktu może być tego całkowitym zaprzeczeniem. Wobec tego, by upewnić się, że jogurt posiada żywe kultury bakterii, warto poszukać informacji odnośnie do tego, czy:

  • bakterie pochodzą z naturalnej mikroflory, która występuje w organizmie człowieka
  • na opakowaniu zawarta jest dodatkowa informacja odnośnie szczepu oraz gatunku bakterii
  • bakteria została zbadana w warunkach laboratoryjnych
  • spełniony został warunek posiadania dziesiątek lub setek milionów bakterii na 1 gram jogurtu probiotycznego
  • szczep bakterii ma możliwości „skolonizowania” układu pokarmowego
  • zawarty jest dopisek „żywe kultury bakterii”

Kiedy zalecane jest spożycie jogurtów probiotycznych?

Oczywiście, jeśli zależy nam na tym, by zadbać o nasz układ pokarmowy, wówczas możemy na stałe włączyć jogurty probiotyczne do naszej diety. Jednak są sytuacje szczególne, kiedy produkt ten może działać jak niezastąpione lekarstwo. Warto spożywać jogurt probiotyczny w przpypadku:

  • ostrej biegunki
  • infekcji wywołanej rotawirusem
  • zespole drażliwego jelita
  • nietolerancji laktozy
  • podwyższonym poziomie cholesterolu

Co ciekawe, jogurt probiotyczny może złagodzić również objawy atopowego zapalenia skóry.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ