Kofeina na pamięć – czy picie kawy wpływa na pracę mózgu?

0
1273
Kofeina na pamięć

Wraz z upływem wieku obserwujemy u siebie spadek zdolności do zapamiętywania, przyswajania nowej wiedzy, kojarzenia szczegółów. W czasach szkolnych nauka wiersza na pamięć nie przysparzała nam wielu trudności, co miało związek ze stałą stymulacją mózgu poprzez regularne dostarczanie mu wielu informacji. W późniejszym etapie życia, wraz z zakończeniem szkolnej edukacji odzwyczajamy nasz umysł od stałego wysiłku. Czy pamięć można poprawić? Czy nasz mózg może odzyskać dawną sprawność? Okazuje się, że naukowcy znają skuteczną i przyjemną metodę na polepszenie pamięci, jaką jest… picie kawy.

Dobroczynna kofeina

Gdy rozwiązanie krzyżówki staje się dla nas powodem irytacji, a przypomnienie sobie tytułu znanej piosenki graniczy z cudem – skuśmy się na filiżankę małej czarnej. Na końcu języka masz brakujące słowo? Zapomniałaś, jak ma na imię koleżanka z lat młodości, którą spotykasz na ulicy? Zaproś ją na espresso – połączycie przyjemne z pożytecznym.

Wady i zalety picia kawy są tematem odwiecznych dyskusji, które zapewne będą trwały w nieskończoność. Zarówno zwolennicy, jak i przeciwnicy spożywania tego napoju sporządzanego z palonych i zmielonych ziaren kawowca, mają niezbite argumenty na poparcie swoich racji. Osoby nie wyobrażające sobie dnia bez filiżanki ożywczego naparu mogą do listy jego zalet dopisać kolejny punkt. Faktem udowodnionym przez naukowców jest wpływ kofeiny na zdolność zapamiętywania.

Za co kochamy kawę?

Oprócz niewątpliwych walorów smakowych przeróżnych gatunków kawy i jej rodzajów, cenimy sobie przede wszystkim jej działanie stymulujące. Skoro wieki temu udowodniono, że napój ten ożywia, odpędza ochotę na drzemkę, pobudza do działania, naturalne wydaje się, że zdolność mózgu do zapamiętywania i kojarzenia również zawdzięczamy kawie.

W jaki sposób kofeina usprawnia naszą pamięć?

W jaki sposób kofeina usprawnia naszą pamięć?Według badaczy rozsądna ilość regularnie spożywanej kawy wpływa korzystnie zarówno na pamięć świeżą, jak i trwałą. Oznacza to, że nie tylko dajemy sobie szansę na lepsze przyswajanie nowych informacji, kofeina sprawi, że zaczniemy lepiej kojarzyć fakty i wiadomości zapamiętane w przeszłości. Liczne testy potwierdzają, że dzięki kawie nasza głowa może działać sprawniej. Czy istnieje przyjemniejszy sposób na poprawienie własnych możliwości intelektualnych? Po co sięgać po różnego rodzaju medykamenty, gdy możemy czerpać wprost z natury? Kawa w postaci palonych ziaren to stuprocentowa gwarancja jej oryginalności i braku sztucznych dodatków. Nie odmawiajmy sobie tego wspaniałego napoju, wszak dobra pamięć to coś, na czym zależy każdemu z nas.

Doktor Michael Yassa i testy obrazkowe

Sceptycy zapewne będą żądali konkretów na poparcie tezy o wpływie kawy na zapamiętywanie. Oto one – neurolog z Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa w Baltimore przeprowadził eksperyment na grupie 44 wolontariuszy. Jego wyniki zostały opublikowane w The Guardian. By badania były bardziej wiarygodne, wybrane do nich osoby nie spożywały dotychczas kawy zbyt często.

Badanej grupie naukowcy pokazywali serię obrazków o bardzo zróżnicowanej tematyce. Nie kazano im ich zapamiętywać. Pod koniec eksperymentów część wolontariuszy otrzymała tabletki zawierające 200 mg kofeiny, a pozostała grupa – placebo. Następnego dnia ponownie pokazano im wcześniejsze obrazki, z tym, że dodano do nich nowe, bardzo podobne do wyświetlanych dzień wcześniej. Zadaniem badanych było wychwycenie różnic w wyświetlanych zestawach zdjęć. Okazało się, że grupa, której podano kofeinę uzyskała rezultaty lepsze o 10% od osób, którym podano placebo. Doktor Yassa i jego ekipa mają zamiar udowodnić, że kofeina oprócz poprawienia pamięci osób zdrowych, może również opóźnić postęp lub zahamować rozwój choroby Alzheimera.

Jak pić kawę, by działała skutecznie?

Niektórzy naukowcy twierdza, że teoria Yassy wymaga dodatkowego potwierdzenia i kolejnych badań. Zgadzają się natomiast w jednej kwestii – kawa powinna być spożywana w regularnych dawkach, niezbyt dużych, dostarczanych organizmowi najlepiej codziennie o tej samej porze.

European Food Information Council potwierdza tę tezę i precyzuje, że dawki kofeiny wynoszące od 100 – 600 mg rzeczywiście poprawiają pracę mózgu i wpływają pozytywnie na ogólną koordynację całego organizmu. Dodatkowo orzeka, że ilość 300 mg kofeiny odpowiadająca ilości dwóch lub trzech filiżanek, nie jest szkodliwa dla naszego zdrowia.

Nie tylko kawa zawiera kofeinę

Są osoby nie przepadające za smakiem kawy, czy w związku z tym powinny pogodzić się z brakiem naturalnych sposobów na ożywienie organizmu? Niezupełnie, kofeina oprócz kawowca występuje również w innych roślinach. Nie zawsze alternatywą musi być energy drink. Herbata, guarana, kakao lub yerba mate również działają stymulująco. Najlepsze i najzdrowsze dla naszego organizmu są naturalne źródła niezbędnych nam do egzystowania substancji. Ożywczy napar, czy kawałek czekolady (najlepiej gorzkiej, z wysoką zawartością kakao) dodadzą nam niezbędnej do wysiłku fizycznego lub psychicznego energii. Dzięki badaniom naukowców w codziennie spożywanych napojach możemy wciąż doceniać nowe właściwości.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ