Maślan sodu, czyli kompleksowe wsparcie dróg pokarmowych

0
1342
Maślan sodu

Maślan sodu, nazywany również kwasem masłowym, produkowany jest w obszarze jelit i stanowi ważny czynnik sprawczy procesów regeneracyjnych oraz przeciwzapalnych. Jego zaburzenie skutkuje wieloma nieprzyjemnymi odczuciami i nieprawidłowościami funkcjonowania organizmu. Kto powinien rozpocząć suplementację? Odpowiedzi zawarte są w dzisiejszym artykule!

Maślan sodu – co to jest i jak działa?

Kwas masłowy jest naturalnie występującym kwasem tłuszczowym, określanym jako krótkołańcuchowy. Związek powstaje w jelicie grubym i jest szczególnie ważny, ponieważ stanowi element procedury trawienia, a także działa prewencyjnie wobec stanów zapalnych jelit.

Warto także poznać sam etap początkowy, gdyż moment produkcji maślanu sodu zależy od okoliczności pH. Bakterie jelitowe działają w kwaśnych warunkach, a kwas masłowy fermentuje włókna błonnika z węglowodanowych pokarmów, co zapobiega wzdęciom.

Kwas masłowy jako suplementy diety

Zagrożenie niedoboru jest bardzo wysokie, co jest związane z trybem dzisiejszego życia. Nadmiar stresu, brak zbilansowanej diety, niewystarczająca ilość snu oraz niewielka aktywność fizyczna. Wszystkie wymienione czynniki prowadzą do stanu, gdy poziom maślanu sodu w ludzkim organizmie jest po prostu zbyt mały.

W takiej sytuacji należy sięgnąć po zestaw zewnętrznego wsparcia, który zapewni prawidłową gospodarkę kwasu tłuszczowego w naszym ciele. Pierwszą grupą docelową, która odczuje zbawienny wpływ suplementacji, są pacjenci cierpiący na choroby przewlekłe. Problemy układu pokarmowego oraz trawiennego mogą poważnie zaburzyć harmonogram dnia codziennego i znacznie obniżyć komfort życia w wielu obszarach. Pomoc w postaci mikrokapsułek dojelitowych stanowi skuteczne i bardzo dyskretne rozwiązanie przypadłości.

Kolejny przypadek zwraca się do aspektów neurologicznych. Dynamiczne tempo życia, presja osiąganych wyników i nadmiar obowiązków, często prowadzą do różnych zakłóceń w tej płaszczyźnie ludzkich zachowań. Popularną wspólnotą odbiorców kwasu masłowego są osoby starsze. Środek minimalizuje prawdopodobieństwo wystąpienia chorób neurologicznych, ale to nie wszystko. Poprawie ulegają również funkcje poznawcze, czyli nasza koncentracja, zdolność do zapamiętywania, a także podzielność uwagi.

Preparat asystuje w utrzymaniu pełnowartościowego harmonogramu posiłków i uzupełnia braki maślanu sodu, gdy produkowana ilość nie uzupełnia wymaganego zapotrzebowania. Jest to powiązane z okresowym obniżeniem odporności organizmu lub długotrwałym stosowaniem niekorzystnej diety.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ