Olejek laurowy – co warto o nim wiedzieć?

0
142
Olejek laurowy

Liście laurowe to nie tylko symbol zwycięstwa i składnik aromatycznych dań. Mało kto wie, że olejek laurowy pozyskiwany poprzez ekstrakcję miąższu owoców wawrzynu szlachetnego, znajduje swoje zastosowanie w medycynie oraz kosmetyce.

Stosując olej laurowy można liczyć na działanie antyseptyczne, przeciwzapalne i przeciwgrzybicze, łagodzenie podrażnień, a także rozluźnianie spiętych mięśni. Co jeszcze warto wiedzieć o tym produkcie?

Pochodzenie oleju laurowego

Olej laurowy, który w rozmaitych formach dostępny jest w sklepie Evital.pl, wytwarzany jest z drzewka laurowego, znanego także jako wawrzyn szlachetny. Produkt powstaje na drodze ekstrakcji miąższu owoców.

Drzewko to pochodzi z Azji, ale obecnie najbardziej rozpowszechnione jest wśród krajów należących do basenu Morza Śródziemnego, czyli w Grecji, Włoszech oraz Francji. Roślina charakteryzuje się eliptycznymi i skórzastymi liśćmi, owoce zaś są okrągłe i ciemnobrunatne.

Uzyskiwany olejek charakteryzuje się silnym, ziołowo-korzennym aromatem oraz gorzkim smakiem. Choć, jak sama nazwa wskazuje, olejek dostępny jest w formie płynnej, w niskich temperaturach przyjmuje postać stałą, dlatego przed zastosowaniem wymaga podgrzania.

Właściwości

W składzie olejku laurowego znajduje się około 40% kwasów tłuszczowych i około 1% olejków eterycznych. Wśród tych pierwszych wymienia się kwasy: palmitynowy, laurynowy, linolowy i oleinowy. Intensywna barwa zieleni to zasługa obecności chlorofilu.

Skład tego aromatycznego olejku jest na tyle delikatny, że nadaje się on do stosowania praktycznie u każdego, nawet w przypadku wrażliwej i problematycznej skóry. Niemalże nie występuje ryzyko wystąpienia podrażnień.

Związki biologiczne obecne w oleju laurowym, czynią go produktem o właściwościach antyseptycznych, oczyszczających, przeciwgrzybiczych, przeciwzapalnych, przeciwbakteryjnych i rozkurczowych.

Olej laurowy przynosi ulgę w przewlekłych bólach, w tym stawów. Radzi sobie z wypadającymi włosami i nadmiarem sebum, które prowadzi do przetłuszczania się kosmyków. Może być stosowany do wspomagania leczenia zmian trądzikowych, a także tych o podłożach wirusowym lub bakteryjnym. Działa regenerująco, poprawia kondycję skóry głowy, włosów oraz paznokci. Rozluźnia mięśnie, dlatego może być stosowany do masażu. Równie dobrze sprawdza się podczas inhalacji, które wpływają na łagodzenie objawów infekcji górnych dróg oddechowych.

W celach kosmetycznych i medycznych

Unikalny, odżywczy skład olejku laurowego wpływa na mnogość jego zastosowań. To coraz bardziej popularny produkt, chętnie stosowany do pielęgnacji całego ciała, a także w celach medycznych. Niedrogi, wydajny, skuteczny w działaniu, a przy tym na tyle delikatny, aby nie powodować podrażnień u osób z wrażliwą skórą.

Coraz chętniej sięgamy po produkty naturalne, które nie potrzebują żadnych sztucznych dodatków, aby spełniać nasze oczekiwania w zakresie pielęgnacji czy wspomagania leczenia niektórych schorzeń. Olej laurowy należy do takich artykułów.

[Głosów:1    Średnia:4/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ