Trzy proste sposoby na ograniczenie białego cukru w diecie bez wyrzeczeń

0
1396

Biały cukier jest bardzo kaloryczny i ma znikome właściwości odżywcze, dlatego wskazane jest ograniczenie jego ilości w codziennej diecie. Niestety ten niepozorny dodatek potrafi silnie uzależniać, dlatego właśnie tak trudno wyeliminować go z jadłospisu. Nie jest to jednak niemożliwe, a przy odpowiedniej taktyce może okazać się naprawdę proste i przyjemne.

Postaw na zamienniki

Świadomość społeczeństwa dotycząca istnienia zamienników rafinowanego cukru z buraków jest coraz większa. W Internecie i niektórych mediach można jednak często natrafić na nie do końca prawidłowe informacje. Wbrew pozorom zastąpienie białego cukru jego odpowiednikiem z trzciny nie zmienia zbyt wiele dla organizmu. Nie najlepszym rozwiązaniem są również sztuczne słodziki, które mogą zwiększać apetyt i ochotę na słodkie przekąski.

W celu ograniczenia ilości białego cukru w diecie bez rezygnacji ze słodkiego smaku można natomiast śmiało sięgać po naturalne zamienniki. Jednym z najzdrowszych produktów w tej kategorii jest erytrol, który ma zerowy indeks glikemiczny, niewiele kalorii i podobny smak do białego cukru. Równie dobrym pomysłem może okazać się słodka stewia i ksylitol, czyli cukier pozyskiwany m.in. z kory brzozy.

Sięgaj po zdrowe przekąski

Największym wyrzeczeniem dla osób próbujących wykluczyć biały cukier z diety jest pożegnanie się z ulubionymi przysmakami. Rozstanie z niezdrowymi słodyczami może być jednak znacznie łatwiejsze, jeśli do diety wprowadzi się zdrowe przekąski o słodkim smaku. W ten prosty sposób można oszukać mózg i organizm, które normalnie po odstawieniu batoników, czekolad i słodzonych napojów mogłyby się domagać cukru.

Do codziennej diety na początek można wprowadzić zdrowe słodycze i przekąski z internetowego sklepu ze zdrową żywnością MarketBio. Takie produkty często mają obniżoną zawartość cukru lub nie zawierają go wcale, a słodki smak zawdzięczają naturalnym zamiennikom. Dobrym pomysłem może być również sięgnięcie po bakalie, w których przypadku ze względu na kaloryczność należy uważać na dzienne dawki. Mile widziane są ponadto owoce i warzywa.

Czytaj etykietki

Przygodę z ograniczaniem cukru warto zacząć od wyrobienia sobie nawyku sprawdzania składu produktów. Warto wiedzieć, że biały cukier pojawia się nie tylko w słodyczach i innych wyrobach o słodkim smaku. Obecnie można go niestety spotkać w większości artykułów spożywczych. Dzięki dokładnemu czytaniu etykietek można jednak wybrać np. lody, soki czy też cukierki, które zawierają mniejsze ilości cukru.

Ponadto po zapoznaniu się ze składem produktów różnych marek można odkryć, że niektóre z nich stosują zdrowe zamienniki. W tym przypadku najlepszym przykładem są producenci napojów gazowanych, którzy coraz częściej sięgają po stewię. W sklepie MarketBio w opisie każdego artykułu pojawia się natomiast praktyczna tabelka, z której można dowiedzieć się, czy wybrany produkt ma dodatek białego cukru.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ