Znaczenie oleju cbd w kosmetologii

0
75
Znaczenie oleju cbd w kosmetologii

Choć olej z konopi budzi wiele kontrowersji, to należy mieć na uwadze, że pewne odmiany konopi są całkowicie legalne i to właśnie z nich pozyskiwany jest ten drogocenny surowiec. Olej z konopi (znany też jako olej cbd) to odkrycie kilku ostatnich lat.

Konopie zaliczane są do jednych z najstarszych roślin uprawnych. Olej z konopi (łac. Cannabis sativa (Hemp) Seed Oil) wykorzystywany był dużo wcześniej przez człowieka, niż nam się wydaje. Dopiero w ostatnim czasie zaczął wzbudzać kontrowersje, kiedy to coraz częściej wkraczał do użytku. Kiedyś olej z konopi siewnej wykorzystywany był nawet jako smarowidło do chleba. Wraz z poznawaniem jego drogocennych właściwości, olej cbd zaczął być stosowany w kosmetyce i medycynie. Dziś jest chętnie wykorzystywany do produkcji wielu produktów kosmetycznych, gdzie stanowi jeden ze składników lub wykorzystywany jest bezpośrednio na skórę, właśnie w formie olejku.

Jak powstaje olej cbd?

Nierafinowany olej z konopi pozyskiwany jest na drodze tłoczenia na zimno nasion, które pochodzą z certyfikowanych upraw. Olej cbd ma charakterystczny korzenno-orzechowy zapach i lekko zielonkawy kolor. Jego kolor wynika z tego, że w składzie olejku znajdziemy wysoką zawartość chlorofilu.

Z czego składa się olej konopny?

Olej konopny (olej cbd) w około 75% składa się z tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (skrót NNKT). W olejku występują one w idealnych proporcjach 3:1, co wskazuje, że jest to idealny stosunek cennych dla skóry i zdrowia kwasów omega-6 i omega-3. Kwasy te są niezwykle cenione za swoje właściwości, jednak też nie jest łatwo je znaleźć w innych produktach naturalnych w takim stężeniu.

Takie połączenie kwasów bardzo dobrze wpływa na prawidłowy metabolizm lipidów w naszym organizmie. Ponadto olej konopny zawiera duże ilości innych rodzajów kwasów, a w tym:

– kwas linolowy,

– alfa-linolenowy,

– kwas oleinowy,

– palmitynowy,

– gamma-linolenowy,

– arachidonowy,

– eikozanowy.

Olej stanowi też źródło przeciwutleniaczy, protein, aminokwasów. W jego składzie znajdziemy też karoten, fitosterole, fosfolipidy, minerały (głównie Ca, Mg, S, K, Fe, Zn i P), a także witaminy (A, B1, B2, B3, B6, C, D, E, K).

Do głównych właściwości olejku cbd należy odbudowa tzw. płaszcza hydrolipidowego skór, przez co też olej wpływa na prawidłową strukturę spoiwa międzykomórkowego. Kwasy tłuszczowe w nim zawarte, wchodzą w skład ceramidów, które budują tzw. cement międzykomórkowy (spoiwo znajdujące się pomiędzy komórkami naskórka). Cement międzykomórkowy ma za zadanie wzmacnianie bariery lipidowej skóry. To z kolei powoduje, że kwasy NNKT zmniejszają półprzepuszczalność błony komórkowej, chroniąc naszą skórę przed utratą wody. Zjawisko to jest niezwykle cenione w kosmetologii, stąd też olej cbd tak chętnie jest stosowany. Regularne stosowanie oleju cbd wpływa też na wspieranie funkcji ochronnych skóry, przyczyniając się do niwelowania działania wszelkiego rodzaju czynników zewnętrznych (np. smog, zanieczyszczenia, niekorzystne warunki atmosferyczne). Wszystko to sprawia, że skóra jest lepiej chroniona, wzmacniane są też jej naturalne funkcje ochronne.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ