5 finger foods, które pokochają twoi goście

0
1536
5 finger foods, które pokochają twoi goście

Czy to sylwester, imieniny czy sobotnie spotkanie przy grillu – nic nie sprawdza się w imprezowym menu tak dobrze, jak proste i efektowne finger foods. Co ważne, przygotowanie przekąsek „na jeden kęs” nie zajmie ci dużo czasu. Wystarczy dobry pomysł i kilka składników, by przygotować smakołyki, które na długo zapadną twoim gościom w pamięć… Oto 5 finger foods – przepisy, dzięki którym zrobisz furorę na imprezie!

1. Tarte au soleil

Za tajemniczą francuską nazwą „tarte au soleil” – czyli „tarta-słońce” – kryje się jedna z najbardziej fotogenicznych imprezowych przekąsek, którą przygotujesz w 20 minut. Dwa okrągłe płaty ciasta francuskiego przełóż wybranym nadzieniemJak w przypadku wielu kultowych finger foods, przepisy pozostawiają tu dużą dowolność: możesz wykorzystać np. pesto lub oliwkową tapenadę. Następnie znajdź środek okręgu i ponacinaj ciasto w kierunku krawędzi, tworząc promienie. Każdy z nich skręć wokół własnej osi. Posmaruj całość roztrzepanym jajkiem i piecz, aż się zarumieni. Et voila!

2. Warzywne chipsy i dip z bazylii

Chrupiące chipsy z warzyw to zdrowsza i ciekawsza alternatywa dla przekąsek ze sklepu. Najlepiej przygotować je w dobrze rozgrzanym piecu z pokrojonych w cienkie plasterki, natartych solą i ziołami warzyw korzeniowych, takich jak marchew, buraki, bataty czy seler. Do takich chipsów świetnie pasuje szybki dip bazyliowy: do 2 łyżeczek zielonego pesto dodaj 3 łyżki dobrego, kremowego majonezu, np. majonez Pudliszki, i szczyptę granulowanego czosnku. Prawda, że proste? Dip bazyliowy możesz wykorzystać także przy innych naszych propozycjach.

3. Krakersowe kanapeczki

Jeśli nie masz czasu na pieczenie i gotowanie, postaw na coś znacznie prostszego – imprezowe minikanapki na krakersach. Wykorzystaj to, co masz w lodówce: słone ciasteczka możesz posmarować np. kremowym serkiem, pesto czy masłem orzechowym. Tak przygotowaną bazę wykończ smacznymi dodatkami: posyp je posiekanymi czarnymi oliwkami, ułóż na wierzchu kawałki wędzonego łososia czy plasterki świeżych warzyw. Zobaczysz – krakersowe kanapki znikną w mgnieniu oka!

4. Koreczki à la caprese

Kto powiedział, że słynna sałatka caprese zawsze musi być podawana na talerzu? W prosty sposób możesz dokonać ciekawej dekonstrukcji tego przepisu. Na patyczki do koreczków ponabijaj na przemian pomidorki koktajlowe i minikuleczki mozzarelli, nasmarowane wcześniej oliwą i ziołami prowansalskimi. Każdy z koreczków wykończ świeżym listkiem bazylii i… kulinarna podróż do słonecznej Italii gotowa!

5. Brukselkowe szaszłyki

Jeśli chodzi o finger foods, przepisy często udowadniają, że siła tkwi w prostocie. Tak jest i w tym przypadku: ugotowana brukselka i podsmażone plasterki niezbyt tłustego boczku spotykają się na patyczkach do szaszłyków i… podbijają serca twoich gości! By dodatkowo podkręcić smak tej wykwintnej przekąski, warto posypać ją świeżo startym włoskim parmezanem. Pycha!

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ