5 pomysłów na śniadanie wielkanocne

0
2283
5 pomysłów na śniadanie wielkanocne

Śniadanie wielkanocne jest najważniejszym posiłkiem podczas tych świąt. Spożywamy wówczas produkty ze święconki oraz podajemy różnorodne dania, które lubią nasi bliscy. Przeglądając wielkanocne tradycyjne przepisy, możemy mieć mętlik w głowie. Co wybrać? Podstawą są oczywiście jajka, ale warto też nieco urozmaicić wielkanocne menu. Przedstawiamy 5 pomysłów na dania wielkanocne, które zawsze wychodzą idealnie!

Jajka w sosie koperkowym

Jajko to symbol życia, dlatego występuje podczas świąt Zmartwychwstania pod wieloma postaciami. Pisanki wielkanocne i jajka na twardo są nieodłącznym elementem świątecznych stołów i koszyczków. Z jajkami chętnie eksperymentujemy, wprowadzając do wielkanocnego menu trochę urozmaicenia. Jedną z propozycji są jajka w sosie koperkowym. To niezwykle prosty i pyszny przepis, który możemy przygotować nawet tuż przed przybyciem gości. Wystarczy tylko ugotować jajka na twardo oraz zrobić sos. Wykorzystać możemy gotowy Sos koperkowy ze śmietanką WINIARY, kwaśną śmietankę oraz posiekany koperek. Na przepołowione, ugotowane jajka należy nałożyć masę i przyozdobić natką świeżej pietruszki.

Jajka z orzechowym farszem i boczkiem

Jajka z orzechowym farszem to wyjątkowo pyszne i niecodzienne połączenie. Do przygotowania tego dania będziemy potrzebować tylko kilku składników: jajek ugotowanych na twardo, orzechów włoskich, musztardy, Majonezu Dekoracyjnego WINIARY i wędzonego boczku. Wystarczy zblendować wszystkie składniki i nałożyć na białka ugotowanych jaj. Warto zrobić to za pomocą szprycy, by uzyskać pożądany kształt. Całość należy posypać prażonym boczkiem i polać odrobiną Sosu tatarskiego WINIARY, który doda potrawie wyrazistego smaku.

Pieczone plastry bakłażana

Śniadanie wielkanocne nie musi składać się tylko z jajek. Można je również urozmaicić za pomocą innych pysznych przystawek. Jedną z propozycji są pieczone plastry bakłażana z aromatycznym farszem. Przepis jest niezwykle prosty. Wystarczy usmażyć duże plastry bakłażana i przygotować wypełnienie. Posłużą nam do tego orzechy włoskie, czosnek i aromatyczne przyprawy – suszona i świeża kolendra, kurkuma, pieprz czerwony i sól. Składniki należy zmiksować i rozsmarować na plastrach bakłażana.

Biała kiełbasa zapiekana w boczku

Pora na sycące, mięsne danie, które warto podawać na ciepło – białą kiełbasę zapiekaną w boczku. Kiełbasa bardzo często gości na wielkanocnych stołach, przeważnie jako dodatek do żurku. Tym razem gra pierwsze skrzypce. Początkowo należy przygotować farsz, który nałożymy na plastry boczku – podsmażyć cebulę, paprykę i dodać ulubione przyprawy. Następnie zawijamy w boczek białą kiełbasę i pieczemy w piekarniku. Danie świetnie smakuje podawane z Sosem tatarskim WINIARY.

Babka śmietankowa

Na świątecznym stole powinny pojawić się również desery. Babka występuje w różnych wariantach, dlatego już wcześniej warto wybrać odpowiedni przepis. W te święta proponujemy delikatną babkę śmietankową. Ciasto jest niezwykle szybkie w przygotowaniu. Wystarczy wymieszać Budyń o smaku śmietankowym WINIARY z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem pudrem, jajkami, olejem i sokiem z cytryny. Powstałą masę wlać do specjalnej foremki i upiec.

[Głosów:1    Średnia:4/5]
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułABC kolki niemowlęcej
Następny artykułKule do kąpieli – gdzie kupić?
Redakcja ProHelvetia.pl
Tematyka prozdrowotna to nasza pasja. Kochamy zdrowo jeść, a sport pomaga nam odreagować od codziennego stresu. Mamy nadzieję, że choć trochę uda nam się zmienić Twoje nawyki :-)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ