W ostatnich latach odnotowano wzrost liczby osób, które dowiadują się, że cierpią na celiakię lub nietolerancję glutenu. Z tego powodu na rynku pojawia się coraz więcej produktów pozbawionych tego białka. Gluten występuje przede wszystkim w pszenicy, jęczmieniu i życie. Czy białko to można znaleźć także w napojach?
Gluten w napojach
Jak powszechnie wiadomo, gluten jest obecny głównie w produktach zbożowych, ale, jak się okazuje, można go znaleźć również w niektórych napojach. Najpopularniejsze napoje, takie jak woda, herbata czy soki owocowe naturalnie występują bez tego białka. Istnieje jednak wiele innych, w których już gluten można spotkać. Należą do nich między innymi:
- piwo – to napój fermentowany, który jest zwykle produkowany z jęczmienia. Zboże to naturalnie zawiera gluten. Istnieje jednak również wiele rodzajów piw bezglutenowych, które produkuje się np. z ryżu, kukurydzy czy proso;
- napoje smakowe – niektóre napoje gazowane i napoje smakowe także mogę posiadać w swoich składach gluten, zwłaszcza jeśli zawierają składniki pochodzące z zbóż. Łatwo jednak sprawdzić, czy dane produkty zawierają gluten czy jednak są to napoje bezglutenowe – wystarczy sprawdzić etykietę, aby upewnić się, czy nie ma w nich żadnych dodatków, które mogłyby zawierać gluten;
- koktajle – gluten mogą zawierać także niektóre koktajle, ponieważ do ich produkcji mogą zostać wykorzystane syropy czy likiery z glutenem. Osoby przebywające na diecie bezglutenowej powinny więc być ostrożne i powinny sprawdzić dokładnie składniki napojów, które kupują lub które zamawiają, np. w restauracji czy barze;
- mleko smakowe i napoje roślinne – mleko i napoje roślinne (z soi czy migdałów) są z natury bezglutenowe. Jednak niektóre marki mogą dodawać do nich to białko w procesie produkcji. Gluten w każdym produkcie może pojawić się również przypadkiem, poprzez zanieczyszczenie krzyżowe. Z tego powodu warto sięgać po produkty, które są oznaczone jako bezglutenowe, nawet jeśli naturalnie nie powinny tego białka zawierać.
Napoje bezglutenowe – co wybrać?
Osoby, które unikają glutenu mają do wyboru wiele zdrowych i smacznych napojów bezglutenowych, po które mogą sięgać bez obaw. Zalicza się do nich:
- woda – to najzdrowszych wybór, który nie zawiera żadnych dodatków, ani też szkodliwych substancji. Można ją spożywać w formie gazowanej, niegazowanej, mineralnej, źródlanej, naturalnej czy smakowej;
- soki owocowe – naturalne napoje tego rodzaju są w 100% bezglutenowe i zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych. Co ważne, aby być pewnym, że spożywa się zdrowy napój, należy wybierać takie, które nie posiadają konserwantów, ani sztucznych barwników;
- kawa i herbata – napoje te są wolne od glutenu, ale tylko pod warunkiem, że nie dodaje się do nich żadnych składników, które mogą go zawierać (takie jak mleka smakowe z glutenem);
- napoje roślinne – migdałowe, sojowe, kokosowe, ryżowe czy owsiane napoje roślinne także są bardzo dobrym wyborem, należy się jednak upewnić czy dany produkt jest certyfikowany jak artykuł bezglutenowy. Łatwo to sprawdzić – zwykle na opakowaniu widnieje o tym informacja