Probiotyk jest przydatny po antybiotykoterapii, kiedy flora bakteryjna jelit została zubożona. Probiotyk dla dorosłych warto mieć w domowej apteczce, na rynku jest jednak wiele tego rodzaju preparatów. Czym sugerować się przy wyborze?
Co to jest probiotyk?
Probiotyk dla dorosłych to suplement diety, w którego składzie znajdują się żywe szczepy bakterii dobroczynnych dla ludzkiego przewodu pokarmowego. W wyniku terapii antybiotykami ta dobroczynna mikroflora ulega zubożeniu.
Probiotyk po po przyjmowaniu antybiotyków uzupełnia florę bakteryjną jelit i wspomaga „dobre” bakterie znajdujące się w układzie pokarmowym.
Jak wybrać dobry probiotyk?
Probiotyk ma za zadanie dostarczyć do jelit żywe szczepy bakterii probiotycznych.
Probiotyk wieloszczepowy powinien zawierać starannie wyselekcjonowane szczepy bakterii, np. z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium, takie jak Lactobacillus helveticus, Bifidobacterium longum, Lactobacillus plantarum, L. Casei, Lactococcus lactis, L. Rhamnosus i Bifidobacterium bifidum.
Probiotyk powinien być też odporny na działanie enzymów trawiennych, tak by bakterie dotarły do jelit żywe i mogły się w nich rozwijać. Probiotyk dla dorosłych nie powinien zawierać substancji takich jak mleko i kazeina, ponieważ mogą one powodować uczulenia.
Probiotyk dla dorosłych – czym sugerować się przy wyborze?
Przede wszystkim zwróćmy uwagę na skład suplementu, biorąc pod uwagę wszystkie czynniki wymienione powyżej.
Warto zwrócić uwagę na to, czy probiotyk dla dorosłych zawiera żywe kultury bakterii.
Możemy też zdecydować się na synbiotyk, czyli preparat stanowiący połączenie probiotyku i prebiotyku. Prebiotyk to pożywka dla „dobrych” bakterii jelitowych, więc synbiotyk daje większe prawdopodobieństwo tego, że bakterie będą w stanie efektywnie zasiedlić jelita.
Probiotyk dla dorosłych lub synbiotyk warto przyjmować szczególnie w trakcie trwania antybiotykoterapii i po jej zakończeniu. Dobry probiotyk po biegunce czy antybiotykoterapii uzupełnia florę bakteryjną.
Naturalne probiotyki i prebiotyki
Dobre bakterie probiotyczne można znaleźć nie tylko w suplementach diety, ale i w pożywieniu. Naturalnymi probiotykami są przede wszystkim fermentowane produkty mleczne, takie jak kefir, jogurt czy maślanka, a także kiszonki, zwłaszcza ogórki, kapusta, kimchi oraz fermentowana herbata kombucha.
Z kolei naturalnymi prebiotykami są warzywa, zwłaszcza cebula, karczochy i czosnek, a także miód. Włączenie ich do diety wspomoże pracę jelit, wspierając występującą w nich dobroczynną mikroflorę.
Artykuł sponsorowany.