Jak zrobić domowy peeling cukrowy?
Do zrobienia domowego peelingu cukrowego potrzebujesz tylko cukru, oliwy i ulubionego dodatku, np. olejku eterycznego. Jak przygotować domowy peeling cukrowy i dlaczego warto?
Czym jest peeling?
Niezależnie od tego, czy peeling jest produktem domowym, czy kupionym w sklepie, cukrowym, solnym czy kawowym, powinien składać się z drobinek, które – dzięki pocieraniu o skórę – usuwają martwe komórki naskórka. Zamiennikiem peelingu może być też sizalowa rękawica, której używa się pod prysznicem.
Dlaczego warto wykonywać peeling?
Peeling:
- wygładza skórę,
- wyrównuje jej koloryt,
- masuje skórę,
- usuwa zrogowaciały naskórek,
- sprawia, że skóra jest bardziej miękka i lepiej wchłania substancje odżywcze, np. z balsamów czy olejków,
- poprawia krążenie,
- wspomaga walkę z cellulitem,
- zapobiega wrastaniu włosków,
- zawiera odżywcze dla skóry składniki.
Peelingi do ciała mogą być gruboziarniste. Do dłoni wybierajmy te drobnoziarniste, a do twarzy, gdzie skóra jest najbardziej delikatna – enzymatyczne.
Jak używać peelingu?
Peeling najlepiej jest stosować raz lub dwa razy w tygodniu. Jeśli używamy peelingu myjącego, nakładamy odrobinę produktu na mokre ciało rękami lub gąbką i delikatnie pocieramy. Aby złuszczyć skórę pleców, warto skorzystać ze specjalnych szczotek na długiej rączce. Najlepiej jest masować skórę od kostek w kierunku serca. Najwięcej czasu poświęć na usunięcie naskórka z łokci i kolan. Specjaliści zalecają stosowanie peelingu przed nakładaniem samoopalacza – w innym przypadku może on pozostawić plamy w miejscach, gdzie skóra szybciej rogowacieje (kolana, łokcie).
Jak zrobić domowy peeling cukrowy?
W domowym peelingu cukrowym najlepiej jest wykorzystać gruby cukier, oliwę (która natłuści, odżywi i zregeneruje skórę, a dodatkowo nada naszej mieszance poślizgu) oraz miód (który działa jak opatrunek). Do peelingu możemy też dodać owocowy sok lub przyjemnie pachnące olejki eteryczne.
Peeling przygotowany w domu najlepiej jest zużyć w ciągu dwóch dni. Nie przygotowujmy go zatem na zapas – wymieszamy tyle składników, by starczyły na jedną aplikację.
Przepis nr 1: domowy peeling z miodem
Potrzebujesz:
- pół szklanki cukru,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- odrobina miodu,
- kilka kropli ulubionego olejku eterycznego,
Wymieszaj olejek z oliwą i miodem, a następnie dodaj cukier. Wymieszaj całość.
Przepis nr 2: domowy peeling z oliwą
Przygotuj:
- szklankę cukru (najlepiej brązowego),
- 3 krople olejku eterycznego (lub np. cytryna albo cynamon),
- woda lub tonik.
Wymieszaj składniki.
Przepis nr 3: domowy peeling grejpfrutowy
Przygotuj:
- 10 łyżek cukru,
- łyżkę miodu,
- 1-1,5 łyżki soku z grejpfruta,
- 1,5-2 łyżki oliwy.
Wymieszaj składniki.
A może peeling cukrowy ze sklepu?
Peelingi sklepowe mają jedną zasadniczą zaletę: w odróżnieniu od domowych możemy je dość długo przechowywać. Takie peelingi zazwyczaj pięknie pachną – głównie owocami – więc ich używanie jest prawdziwą przyjemnością. Często są też wzbogacone kompleksem witamin.