Choroby układu trawiennego są niezwykle częstą przypadłością w obecnych czasach. Ze względu na dyskomfort jaki powodują, potrafią skutecznie utrudnić i uprzykrzyć życie. Tego rodzaju problemy wynikają z niezdrowego trybu życia, jaki prowadzi coraz więcej ludzi. Zbyt dużo obowiązków, odpowiedzialność, stres, a do tego szybkie tempo życia to główne elementy wpędzające nas w różnego rodzaju choroby. Do tego dochodzi nieodpowiednia dieta, pokarmy typu fast food, spożywane na dodatek w pośpiechu. Nie ma możliwości by taki sposób postępowania nie odbił się na naszym zdrowiu. Jedną z wielu dolegliwości od strony układu pokarmowego jest nadkwasota. Gdy się pojawi, należy czym prędzej przejść na odpowiednią dietę, która przyniesie ukojenie i być może pozwoli całkowicie wyeliminować problem.
Dieta na nadkwasotę jest dedykowana osobom z chorobami układu pokarmowego. Do jednych z najczęstszych schorzeń tego typu należą: choroba wrzodowa bądź refluks żołądkowo – przełykowy. Wspomniana dieta ma za zadanie wraz z przyjmowanymi pokarmami dostarczyć odpowiednich składników odżywczych. Spożywane produkty muszą jednak dodatkowo ograniczać produkcję kwasów żołądkowych bądź je neutralizować. To bowiem właśnie kwasy żołądkowe, które są w nadmiarze wydzielane powodują objawy nadkwasoty. Poza tym ich nadmiar może doprowadzić do niebezpiecznych podrażnień w obrębie błony śluzowej żołądka. Teoretycznie ściana żołądka jest wyściełana śluzem, którego zadaniem jest ochrona organu przed niekorzystnymi czynnikami, jednakże w rzeczywistości, błona śluzowa na skutego wyżej wspomnianego, niezdrowego trybu życia ulega zniszczeniu. Zaburzenia w tym zakresie prowadzą do nadkwasoty.
Objawy nadkwasoty i leczenie konwencjonalne
Do głównych objawów nadkwasoty można zaliczyć zgagę, kwaśne odbijanie się, nieprzyjemne wzdęcia, mdłości, a w skrajnych przypadkach nawet wymioty. W celu eliminacji tego rodzaju problemów lekarze zazwyczaj zalecają lekarstwa, których zadaniem jest zmniejszenie ilości bądź eliminacja kwasu solnego. Stanowi on element kwasu żołądkowego i jest odpowiedzialny za podrażnienia błony śluzowej żołądka. Farmaceutyki stanowią doraźną pomoc, przynosząc ulgę w trudnych momentach. Jednak celem powinno być trwałe pozbycie się problemu, a nie jedynie zatuszowanie jego objawów. Chyba nikt z nas nie chciałby żyć w poczuciu, że jeśli nie weźmie lekarstw w odpowiedniej chwili to będą go czekać nieprzyjemne dolegliwości od strony układu pokarmowego. Czulibyśmy się w pewnym sensie zniewoleni. Zatem poza lekarstwami niezwykle istotną rolę odgrywa dieta. Odpowiednio zaplanowana, uwzględniająca ściśle określoną ilość spożywanych pokarmów, w odpowiednich porcjach oraz niwelująca złe nawyki to sposób na to, by sobie pomóc i znieść na dłużej dyskomfort trawienny.
Dieta w walce z nadkwasotą
Standardowo, jak w przypadku różnego rodzaju diet, podstawową zasadą jest to, aby jeść regularnie lecz mniejszymi porcjami. Specjaliści zalecają pięć posiłków dziennie. Długi czas pozostawania bez posiłku, a następnie gwałtowne objadanie się to podstawowy, niewybaczalny błąd, który prowadzi do nadkwasoty w przypadku osób, które jeszcze na nią nie cierpią, bądź intensyfikuje objawy choroby, gdy ktoś już na nią choruje. Żołądek w ten sposób jest mobilizowany do zwiększonego wydzielania soków trawiennych, których zadaniem jest uporanie się z dużą ilością przyjętego pokarmu.
Czym jest zła gastryna i jak zapobiegać jej wydzielaniu?
Kolejnym ważnym elementem diety jest sposób przyjmowania pokarmów. Warto je odpowiednio rozdrobnić, aby jak najmniej obciążać żołądek treścią pokarmową. Zbyt obfite porcje powodują rozciąganie żołądka, prowadząc do wytwarzania gastryny, czyli hormonu pobudzającego wydzielanie kwasu żołądkowego. Jednocześnie pamiętajmy, by spożywać posiłki bez pośpiechu i na siedząco, aby nie odczuwać podczas tej czynności dyskomfortu. Poza tym robiąc zakupy, decydujmy się na świeże, naturalne produkty, a szerokim łukiem omijajmy wszystko co syntetyczne, przepełnione konserwantami, sztucznymi barwnikami i aromatami. To kilka prostych zasad, które jeśli się do nich odpowiednio zastosujemy, przyniosą wymierne korzyści.
Nie przesadzajmy też z przyprawami, szczególnie ostrymi. Najlepiej, aby dania były łagodne bądź przyprawione ziołami mającymi pozytywny wpływ na pracę układu trawiennego. Można wymienić przykładowo: melisę, koper włoski, pietruszkę.
Pełnowartościowe białko w walce z nadkwasotą
W przypadku nadkwasoty bardzo ważne jest stosowanie pełnowartościowego białka, które znajduje się w nabiale, między innymi w twarogu, ale także w jajach, białym mięsie i rybach.
Również możemy sięgnąć po mleko, jednak w niewielkich ilościach, gdyż jego nadmiar z kolei wzmaga produkcję niepożądanych w omawianej chorobie kwasów żołądkowych. Tłuszcz także spowalnia wydzielanie kwasu solnego, warto zatem w umiarkowanych ilościach sięgać po śmietanę, masło, ale również po oleje pochodzenia roślinnego.
Błonnik w diecie na nadkwasotę
Spożycie błonnika nie powinno być zbyt duże. Działa on pozytywnie w procesie oczyszczania organizmu, jednak nie można przesadzać z jego ilościami, gdyż powoduje podrażnienie ścian żołądka. Warto więc zrezygnować z produktów typu mąka z pełnego przemiału i sięgnąć po jej bardziej lekkostrawne odpowiedniki, takie jak chleb pszenny, biały ryż bądź białe makarony.
Nie rezygnujmy z warzyw i owoców. Warzywa jednak przy nadkwasocie są lepiej tolerowane w postaci ugotowanej i rozdrobnionej, np, poprzez zmiksowanie. Również korzystne są świeże soki. Warzywami łagodnymi dla żołądka są przede wszystkim: marchewka, dynia, buraki, kabaczek, szparagi. Decydując się z kolei na owoce, warto po nie sięgać, gdy są dojrzałe – szczególnie banany, brzoskwinie i jagody.
Nie zapominajmy również o odpowiednim nawadnianiu organizmu. Wypijanie odpowiedniej ilości płynów dziennie to podstawa. Szczególnie warto zwrócić uwagę na wodę alkaliczną o zasadowym odczynie, która ma dużo lepszy wpływ na neutralizację soków żołądkowych anieli zwykła woda mineralna.
Oczywiście wskazane jest porzucenie niezdrowych używek, takich jak papierosy czy mocna kawa.