Naturalne prebiotyki w codziennej diecie

0
973
Naturalne prebiotyki w codziennej diecie

Prebiotyki to niezwykle ważny składnik naszej codziennej diety. Substancje te, głównie węglowodany złożone pochodzenia roślinnego, pełnią funkcję pożywienia dla dobroczynnych bakterii zasiedlających nasze jelita. Prebiotyki są niezbędne, by zachowana była równowaga mikroflory jelitowej i by nasz organizm był w dobrej kondycji. Dowiedz się, jak zadbać o naturalne prebiotyki w codziennej diecie i kiedy ewentualnie warto je suplementować.

Dieta bogata w prebiotyki

W naszych jelitach znajdują się biliony bakterii. Większość z nich to dobroczynne dla naszego układu pokarmowego i dla naszego zdrowia bakterie probiotyczne. Ważne jest, by były one w przewadze, ponieważ to od tego zależy zarówno dobre trawienie, jak i odporność. Bakterie probiotyczne wykonują w jelitach ciężką pracę, dbając o ich zdrowie, a zdrowe jelita to kluczowy czynnik prawidłowej pracy innych narządów i układów wewnętrznych, w tym układu nerwowego i immunologicznego.

Bakterie probiotyczne czerpią energię ze składników, które dostarczamy wraz z pożywieniem, a które nie są rozkładane przez sok żołądkowy i enzymy trawienne. Te substancje to właśnie prebiotyki – są to przede wszystkim węglowodany złożone takie jak fruktooligosacharydy, inulina, skrobia oporna oraz laktuloza. Do prebiotyków zaliczamy także polifenole.

Odpowiednia ilość prebiotyków w diecie jest bardzo ważna, ponieważ bez nich bakterie probiotyczne nie są dobrze odżywione i nie mogą się namnażać. Kiedy zachwiana zostaje równowaga flory bakteryjnej jelit pomiędzy dobrymi a niekorzystnymi bakteriami, może dojść do osłabienia odporności.

Naturalne prebiotyki – gdzie ich szukać?

Naturalne prebiotyki znajdziemy głównie w warzywach takich jak pomidory, cykoria, czosnek, topinambur, szparagi, ziemniaki i cebula oraz w owocach. Szczególnie bogate w prebiotyki (węglowodany złożone) są banany, ale substancje prebiotyczne znajdziemy także w innych owocach. Dobrym naturalnym źródłem prebiotyków są kasze i makarony z mąki z pełnego przemiału, podobnie jak pełnoziarniste pieczywo i zbożowe płatki śniadaniowe. W prebiotyki bogata jest zwłaszcza pszenica.

Prebiotyk i probiotyk jako suplement diety – kiedy je stosować?

Codzienna dieta powinna być zbilansowana tak, by dostarczać wszystkich koniecznych dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu składników odżywczych. Dotyczy to także prebiotyków i probiotyków. Te ostatnie znajdziemy na przykład w kiszonej kapuście i w kiszonych ogórkach oraz we wszelkich kiszonkach warzywnych, jak również w przetworach mlecznych zawierających żywe kultury bakterii mlekowych, takich jak jogurt, maślanka czy kefir. Bogate w probiotyki są również kombucha – fermentowana herbata oraz kimchi – fermentowana kapusta pekińska na ostro.

Prebiotyk i probiotyk warto suplementować po antybiotykoterapii i nieprzyjemnościach jelitowych. Pomogą wówczas uzupełnić florę bakteryjną jelit i wesprzeć kolonie dobroczynnych bakterii, znajdujące się w jelitach. Połączeniem probiotyku i prebiotyku jest suplement diety synbiotyk.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ