Prozdrowotna patelnia, czyli zalety patelni żeliwnych

0
3620
Zalety patelni żeliwnych

Miałeś ochotę na rybę w chrupiącej panierce, lecz pozostawiona na dłuższą chwilę na patelni uzyskała kolor brunatny zamiast złocistego? Zakupiona zaledwie pół roku temu patelnia jest już tak porysowana, że nadaje się do wyrzucenia? Jeżeli znasz te problemy, to prostym sposobem ich rozwiązania jest zakup patelni żeliwnej. Te znane naszym Babciom naczynia, obecnie rzadko spotykane są w kuchni. A szkoda. Umiejętnie korzystając z patelni żeliwnych można w prosty sposób uzyskać pożądany stopień wysmażenie potrawy, a samo naczynie jest praktycznie niezniszczalne, więc zakup patelni żeliwnej jest bardzo dobrym posunięciem, jeżeli nie lubisz niepotrzebnie wydawać pieniędzy.

Jak smażyć na patelni żeliwnej?

Patelnie żeliwne wolno się nagrzewają i równomiernie oddają ciepło. A to znaczy, że np. smażąc stek można kontrolować, kiedy mięso jest rare, medium lub well done. To przewaga nad patelniami teflonowymi, które szybko osiagają maksymalną temperaturę tym samym sprawiając, że łatwiej jest spalić, niż w pożądanym stopniu usmażyć kawałek mięsa lub pokroją w piórka cebulę. Przeciwnicy patelni żeliwnych twierdzą, że do takiej patelni przywiera mięso. Wynika to ze sposobu nakładania mięsa, do którego przyzwyczaiły nas patelnie aluminiowe. Mianowicie, aby do patelni żeliwnej nie przywierało mięso, musi ono być suche oraz niezbyt zimne. Stosując tę prostą zasadę wykorzystamy zalety, jakie daje korzystanie z patelni żeliwnych.

Jak czyścić i konserwować patelnię żeliwną?

Zdrowe smażenie na patelni żeliwnejTwierdzenie, że patelnie żeliwne są wieczne jest prawdziwe, lecz wymaga specjalnego sposobu czyszczenia i konserwacji. Patelnia żeliwna nie może być moczona w wodzie, należy myć ją pod bieżącym strumieniem. Nie jest zalecane także mycie w zmywarce. Od czasu do czasu patelnię żeliwną należy zakonserwować, czyli natrzeć ją olejem roślinnym i wstawić do niezbyt rozgrzanego piekarnika i wyjąć dopiero, kiedy będzie sucha. Czyszczenie patelni żeliwnych nie wymaga specjalnych detergentów, można używać zwykłych płynów do mycia naczyń.

Ekologiczne i prozdrowotne działanie patelni żeliwnych

Jeśli starasz się żyć dbając o środowisko, to korzystanie z patelni żeliwnych powinno być dla Ciebie codziennością. Żeliwo jest całkowicie naturalnym materiałem, pozyskiwanym w 100% ekologicznie. Ponadto, smażąc na patelni żeliwnej, wytrącają się niewielkie ilości żelaza, które przenikają do pożywienia. A żelazo to pożądany dla naszego organizmu pierwiastek. Dlatego używając patelni żeliwnej dbasz także o swoje zdrowie – całkowicie przy okazji.

[Głosów:13    Średnia:2.9/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ