Pewne osoby przez całe lata są wierne własnym przyzwyczajeniom także w sferze kulinarnej – inne co jakiś czas poszukują nowości, czy to ze względów zdrowotnych, czy w pogoni za wymarzoną idealną sylwetką. Co sprawia, że jesteśmy gotowi niejednokrotnie zmienić całkowicie swoje żywnościowe preferencje? Moda na oryginalny sposób odżywiania? Nuda w kuchni i na talerzu? A może wpływ otoczenia, w którym się obracamy? Nieważny jest powód – ważne, by wybierając nową dietę, dokonać zmiany na lepsze, która poprawi kondycję naszego organizmu, polepszy samopoczucie, a nawet pozwoli zgubić dodatkowe kilogramy.
Jednym z innowacyjnych, a do tego zdrowych sposobów na ciekawą kuchnię jest Raw food – surowa dieta. Kto ją wybiera? Czy ci, którzy nie potrafią gotować, a może wiecznie zapracowani, bez szans na spędzanie godzin w kuchni? Czy to alternatywa dla wegetarianizmu? By odpowiedzieć na wszystkie pytania i rozwiać wątpliwości poznajmy ją bliżej!
Skąd pomysł na inne niż dotąd jedzenie?
Moda na gotowanie jest coraz bardziej powszechna. Zatacza szerokie kręgi zarówno wśród naszych znajomych, jak i gwiazd muzyki, filmu, polityki. W telewizji oglądamy serie programów obrazujących rozwój kulinarnych umiejętności osób obu płci, w każdym wieku, amatorów i zawodowców, to nowy trend znacznie wykraczający poza pokutujący w naszym społeczeństwie do niedawna stereotyp, mówiący o tym, że to kobieta powinna zajmować się gotowaniem. Czynność ta byłą do niedawna zarezerwowana dla żon, matek, babć. Dziś umiejętność gotowania i eksperymentowania w kuchni stała się czymś budzącym podziw i uznanie. Sztuka ta przestała być kojarzona wyłącznie z płcią piękną, także mężczyźni coraz częściej triumfują w tej dziedzinie. A co ważne, wszyscy łamią stereotypy i przyzwyczajenia, bawią się gotowaniem – stąd tylko krok do poszukiwań sposobu odżywiania, który daje nam coś więcej niż tylko rozkosz dla kubków smakowych. Stąd pomysł na nowe diety.
Dieta Raw food
Każdy z nas od wczesnych lat dzieciństwa słyszy, że nie ma nic zdrowszego niż owoce i warzywa, najlepiej świeże. Dla niektórych jest to koszmar kojarzony ze szpinakiem lub brukselką, innym źle kojarzą się buraki i brokuły. Czas porzucić złe wspomnienia i świadomie rozpocząć walkę o zdrowie za pomocą odpowiedniego odżywiania. Surowa dieta opiera się na warzywach i owocach, z których czerpie jak najwięcej wartości, a wiadomo, że dary natury są tym cenniejsze im mniej przetworzone. Ta właśnie teza leży u podstaw sposobu na życie i odżywianie zwanego Raw food. Jakie są główne jego założenia? Otóż specjaliści polecają, by główną część posiłków (co najmniej 70%) stanowiły surowe produkty. Dopuszczają oni ich obróbkę termiczną, ale w temperaturze nie przekraczającej 45 stopni Celsjusza. Jest ona najbardziej korzystna dla naszego organizmu, gdyż nie niszczy zawartych w żywności specjalnych enzymów usprawniających trawienie.
Podstawowe składniki surowej diety to owoce i warzywa w naturalnej postaci, ponadto ziarna, kiełki, orzechy, wodorosty oraz soki i woda. Dostarczają nam one enzymów trawiennych, dzięki czemu organizm nie zużywa ich własnych zasobów, potrzebuje mniej energii i w związku z tym może ją zużywać na inne cele. Dieta Raw food to nie tylko utrata zbędnych kilogramów, witalność, gładka cera i atrakcyjny wygląd. To również pozytywne efekty w postaci walki z różnymi dolegliwościami. Właśnie z powodów zdrowotnych wymyślono ten sposób odżywiania. A oto jak do tego doszło.
Surowe produkty to naturalne lekarstwa
Można powiedzieć, że dieta, którą opisujemy została wynaleziona przypadkiem, choć bliższa prawdy jest wersja, że powstała ona metodą prób i błędów jej propagatora. Wiąże się z tym ciekawa historia. Paul Nison, finansista z Wall Street w Nowym Jorku postanowił na własną rękę poszukać lekarstwa na dręczące go schorzenia. W wieku 20 lat wykryto u niego chorobę Leśniowskiego – Crohna oraz wrzodziejące zapalenie jelita grubego. W związku z tym, że wszelkie terapie nie przynosiły pożądanych rezultatów, postanowił poszukać alternatywnych metod, szukając ich w zmianie sposobu odżywiania. Przez dłuższy czas wykluczał ze swojej diety produkty, po których czuł się źle. Przestawił się na spożywanie surowych owoców i warzyw, co pozwoliło mu dość szybko wrócić do zdrowia. Zaczął rozpowszechniać nowatorski sposób odżywiania, który szybko zaczął zdobywać rzesze zwolenników.
W czym tkwi sekret Raw food?
W naszym organizmie powinien panować korzystny dla niego odczyn zasadowy, bardzo szkodliwe jest natomiast jego zakwaszenie. Pożywienie ma tu istotne znaczenie. Produkty charakterystyczne dla surowej diety zapewniają nam prawidłowy odczyn, niewskazane są natomiast wszelkie zakwaszające, takie jak wyroby z mąki i cukru, żywność pochodzenia zwierzęcego, czy marynaty. Raw food to inaczej witarianizm. Ma on jednak pewne przeciwwskazania. Wszelkie zmiany należy wprowadzać stopniowo i z rozsądkiem. Najlepiej taką decyzję skonsultować ze swoim lekarzem. Bardzo dobre rezultaty daje przejście na wegetarianizm, następnie na weganizm i ostatecznie na witarianizm.