Są takie ciasta, które smakują obłędnie, choć ich przygotowanie wydaje się bardzo trudne. Doskonałym przykładem jest sernik gotowany. Dziś podpowiemy Wam, jak sprawić, by zachwycał smakiem. Skorzystajcie koniecznie z naszych rad.
Sernik gotowany siostry Anastazji – przydatne rady
Tradycyjny sernik często gości na polskich stołach. Warto jednak od czasu do czasu przygotować jego lżejszą wersję, a dokładnie sernik gotowany. Przygotowanie masy serowej wbrew pozorom nie jest trudne, za to efekt jaki uzyskacie może przerosnąć Wasze oczekiwania. Trzeba pamiętać, że aby masa serowa była gładka, wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Rzeczywiście ten prosty trik ułatwi Wam mieszanie. Ważne jest także to, by używać tylko i wyłącznie składników najwyższej jakości. Możecie przygotować to ciasto na bazie gotowych herbatników. Do tego celu najlepiej użyć maślanych. Nie zapomnijcie także użyć gęstego twarogu półtłustego, przy czym nie wybierajcie kwaśnego, gdyż może zepsuć smak. Na dno formy wyłóżcie papier do pieczenia, a następnie umieśćcie na niej herbatniki.
Przygotowanie sernika
Teraz możemy już przejść do przygotowania masy serowej. Na początek rozpuszczamy 200 g masła w rondelku i dodajemy pół szklanki cukru pudru. Gdy masło połączy się z cukrem, dodajemy kilogram twarogu oraz 5 jaj z wolnego wybiegu. Wszystkie składniki ponownie mieszamy i nadal nie zdejmujemy ich z palnika. Aby masa się nie przypaliła, należy zastosować garnek z grubym dnem. Gdy masa się zagotuje, dodajemy szklankę mleka z saszetką rozpuszczonego budyniu. Ponownie całość mieszamy i czekamy aż zgęstnieje. Po chwili będzie już gotowa. Przelewamy ją na nasze herbatniki. Następnie układamy kolejną warstwę ciasteczek i ponownie wylewamy masę serową. Na górze układamy jeszcze warstwę herbatników.
Czas na polewę
Jeżeli lubicie gotowane ciasta, to polecamy Wam sernik z brzoskwiniami, którego przepis znajdziecie na stronie: https://zioloweherbaty.pl/sernik-z-brzoskwiniami-siostry-anastazji/. Możecie też wykonać Izaura ciasto siostry Anastazji, które jest połączeniem ciasta czekoladowego z sernikiem. Na uwagę zasługują też Fale Dunaju przepis siostry Anastazji. Trzeba przyznać, że to ciasto prezentuje się wręcz fenomenalnie. Przejdźmy jednak do wykonania polewy na serniku gotowanym. W tym przypadku wystarczy tylko 100 ml gęstej śmietany kremówki zagotować, następnie dodać 2 tabliczki czekolady (np. mlecznej). Gdy masa zgęstnieje, wylewa się ją na ciasto, które następnie trafia do lodówki.