Stwórz wyjątkowe i sycące kanapki!
Jako posiłek do pracy doskonale sprawdzają się zarówno przystawki na zimno, jak i ciepłe dania. Zaletą tych pierwszych jest fakt, że nie musimy ich podgrzewać, dzięki czemu możemy zrobić sobie przerwę na posiłek w każdych warunkach. Przykładem tego typu przekąski są kanapki.
Fantastyczna kanapka z szynką
Aby stworzyć bardzo ciekawą kompozycję, potrzebny ci będzie chleb tostowy lub inny rodzaj ulubionego pieczywa, które możesz podzielić na trzy kromki o podobnej wielkości. Przygotuj także ugotowane na twardo jajka, kilka plasterków szynki, pomidora, sól, pieprz oraz pomidorki koktajlowe do dekoracji. Aby kanapka miała intensywny smak, przyda się także chrzan i gęsty majonez, taki jak Majonez Dekoracyjny WINIARY.
Teraz tylko kilka minut dzieli cię od przygotowania doskonałego posiłku do pracy. Ugotowane na twardo jajka obierz ze skorupek i pokrój w drobną kosteczkę. Wymieszaj je z majonezem i chrzanem, aby stworzyć wspaniały gęsty sos o wyrazistym smaku, który nada twojej kanapce zdecydowanego charakteru. Powstałą w ten sposób pastą jajeczną posmaruj trzy kromki chleba. Jeśli chcesz, by każdy kęs był tak samo pyszny, posmaruj je równomiernie.
Pomidora sparz i obierz ze skórki. Następnie pokrój go w plastry. Na dwóch kromkach pieczywa ułóż plastry szynki i pomidora. Teraz dwie kromki ułóż na sobie, a na szczycie kanapki także trzecią kromkę. Powinna być ona zwrócona posmarowaną stroną do dołu. Jeśli zależy ci na estetyce, dociśnij do siebie wszystkie trzy warstwy, a następnie zetnij brzegi kanapki i wbij w nią wykałaczki, aby się nie rozpadła. W ten sposób uzyskasz cztery efektowne trójkąciki, które możesz na końcu udekorować pomidorkami koktajlowymi.
Pikantna kanapka z awokado, pieczonym indykiem i serem
Teraz coś dla fanów pikantnych smaków. Do przygotowania tej kanapki potrzebujesz ulubionego pieczywa, kilku kawałków pieczonego indyka, sera camembert, 1 dojrzałego awokado, 4 liści sałaty rzymskiej, 1 łyżki Majonezu Dekoracyjnego WINIARY oraz odrobiny ostrego sosu.
Zacznij od przyrumienienia kromek pieczywa w tosterze, a następnie posmaruj każdą z nich niewielką ilością majonezu. Indyka, ser camembert oraz obrane awokado pokrój na plasterki. Na ciepłym pieczywie ułóż po liściu sałaty, plasterku indyka, sera i awokado. Każdą porcję polej ostrym sosem i przykryj kolejną kromką chleba posmarowaną majonezem. Gotowe!
Te ekspresowe i przepyszne kanapki idealnie nadają się na różne okazje. Wyjątkowe kanapki z szynką polecamy między innymi jako drugie śniadanie, z kolei ostre kanapki z indykiem to świetny pomysł na imprezową przekąskę. Który przepis ty wypróbujesz?