Sprawdź przepisy na smaczne kanapki na przekąskę i do pracy

0
1984
Sprawdź przepisy na smaczne kanapki na przekąskę i do pracy
Większość z nas spędza w pracy średnio jedną trzecią dnia, a przecież sporo czasu poświęcamy także na dojazd i powrót. Aby mieć energię do podejmowania codziennych wysiłków, powinniśmy dbać o jakość jedzenia. Nie zawsze o tym pamiętamy, a zdarza się, że brak czasu zmusza nas do spożywania niezdrowej żywności. Dziś udowodnimy, że w ekspresowym tempie można stworzyć sycące kanapki, które zachwycają także wyjątkowym smakiem.

Stwórz wyjątkowe i sycące kanapki!

Jako posiłek do pracy doskonale sprawdzają się zarówno przystawki na zimno, jak i ciepłe dania. Zaletą tych pierwszych jest fakt, że nie musimy ich podgrzewać, dzięki czemu możemy zrobić sobie przerwę na posiłek w każdych warunkach. Przykładem tego typu przekąski są kanapki.

Fantastyczna kanapka z szynką

Aby stworzyć bardzo ciekawą kompozycję, potrzebny ci będzie chleb tostowy lub inny rodzaj ulubionego pieczywa, które możesz podzielić na trzy kromki o podobnej wielkości. Przygotuj także ugotowane na twardo jajka, kilka plasterków szynki, pomidora, sól, pieprz oraz pomidorki koktajlowe do dekoracji. Aby kanapka miała intensywny smak, przyda się także chrzan i gęsty majonez, taki jak Majonez Dekoracyjny WINIARY.

Teraz tylko kilka minut dzieli cię od przygotowania doskonałego posiłku do pracy. Ugotowane na twardo jajka obierz ze skorupek i pokrój w drobną kosteczkę. Wymieszaj je z majonezem i chrzanem, aby stworzyć wspaniały gęsty sos o wyrazistym smaku, który nada twojej kanapce zdecydowanego charakteru. Powstałą w ten sposób pastą jajeczną posmaruj trzy kromki chleba. Jeśli chcesz, by każdy kęs był tak samo pyszny, posmaruj je równomiernie.

Pomidora sparz i obierz ze skórki. Następnie pokrój go w plastry. Na dwóch kromkach pieczywa ułóż plastry szynki i pomidora. Teraz dwie kromki ułóż na sobie, a na szczycie kanapki także trzecią kromkę. Powinna być ona zwrócona posmarowaną stroną do dołu. Jeśli zależy ci na estetyce, dociśnij do siebie wszystkie trzy warstwy, a następnie zetnij brzegi kanapki i wbij w nią wykałaczki, aby się nie rozpadła. W ten sposób uzyskasz cztery efektowne trójkąciki, które możesz na końcu udekorować pomidorkami koktajlowymi.

Pikantna kanapka z awokado, pieczonym indykiem i serem

Teraz coś dla fanów pikantnych smaków. Do przygotowania tej kanapki potrzebujesz ulubionego pieczywa, kilku kawałków pieczonego indyka, sera camembert, 1 dojrzałego awokado, 4 liści sałaty rzymskiej, 1 łyżki Majonezu Dekoracyjnego WINIARY oraz odrobiny ostrego sosu.

Zacznij od przyrumienienia kromek pieczywa w tosterze, a następnie posmaruj każdą z nich niewielką ilością majonezu. Indyka, ser camembert oraz obrane awokado pokrój na plasterki. Na ciepłym pieczywie ułóż po liściu sałaty, plasterku indyka, sera i awokado. Każdą porcję polej ostrym sosem i przykryj kolejną kromką chleba posmarowaną majonezem. Gotowe!

Te ekspresowe i przepyszne kanapki idealnie nadają się na różne okazje. Wyjątkowe kanapki z szynką polecamy między innymi jako drugie śniadanie, z kolei ostre kanapki z indykiem to świetny pomysł na imprezową przekąskę. Który przepis ty wypróbujesz?

[Głosów:1    Średnia:1/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ