Jak przyrządzać i pić herbatki owocowe?

0
1735
Herbatki owocowe

Picie ziołowych oraz owocowych naparów może korzystnie wpłynąć na zdrowie. Istnieje wiele gatunków roślin, które w swoim składzie mają cenne substancje aktywne, witaminy oraz minerały. Herbatę można produkować z każdej części rośliny, mogą być to liście, kłącza, kora, a także owoce. Herbatki owocowe to sposób na pyszny napój, który korzystnie działa na organizm.

Z czego robi się owocowe herbaty?

Gorące napary na bazie owoców można wytwarzać z wielu gatunków roślin. Popularna jest np. dzika róża, czarny bez, porzeczka lub jarzębina. Te owoce są bogate w witaminy oraz w przeciwutleniacze. Od dawna uważa się, że antyoksydanty korzystnie działają na organizm człowieka, usuwają wolne rodniki, dzięki temu zmniejszają stres oksydacyjny. Herbatki owocowe mogą występować w mieszankach z dodatkiem liści. Znane są mieszanki, które zalecane są na dietach lub dla osób, które zmagają się z problemami z układem pokarmowym lub moczowym. Takim owocem może być żurawina, która pozytywnie działa na samopoczucie oraz na zakażenia pęcherza. Herbaty z owoców to bomby witaminowe, które zawierają pokaźne ilości witaminy C oraz A. Te substancje zwiększają odporność oraz poprawiają kondycję skóry i paznokci.

Jak pić herbaty z owoców?

Mieszanki herbat mogą występować w torebkach lub mieć postać sypką. Torebki to wygodny sposób na gorący napój, herbatkami owocowymi można poczęstować również dzieci. To zdrowsza alternatywa dla słodzonych napojów. Sypkie produkty wymagają dokładnego zaparzenia. Do przygotowania napoju może posłużyć sitko, ale warto zostawić owoce, ponieważ są zdrową i pyszną przekąską. Herbatki owocowe można też pić na zimno, idealnie chłodzą w upalne dni. Warto dodać do nich nieco mięty, a nawet lodu. Tak przygotowany napój można podać gościom na ogrodowym przyjęciu. Warto wybierać ekologiczne produkty, które nie zawierają sztucznych dodatków, surowce do takich herbatek owocowych pozyskuje się zwykle z natury. Mogą zastępować czarną herbatę oraz kawę. Dobrze komponują się z miodem oraz z cytryną.

Herbaty z owoców na konkretne schorzenia

Wiele naparów owocowych dedykowanych jest jako pomoc na niektóre dolegliwości. Odporność może być wzmocniona przez regularne picie herbatek owocowych, które zawierają w swoim składzie owoce dzikiej róży oraz jarzębiny. Podobnie działa też czarny bez oraz nieco cierpka tarnina. Jabłko to bogate źródło błonnika, dlatego może znacznie załagodzić dolegliwości od strony układu pokarmowego. Żurawina oraz aronia są bardzo bogate w przeciwutleniacze, polepszają kondycję skóry oraz włosów.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ