Miód na przeziębienie — jaki wybrać i jak go podawać?

0
56
Miód na przeziębienie

Miód jest najstarszym naturalnym lekarstwem, które posiada wiele właściwości. Jest antybakteryjny i ma sporo witamin oraz składników odżywczych, które wzmacniają nasz układ odpornościowy. Nic więc dziwnego, że bardzo często stosowany jest przy przeziębieniach. Jaki wybrać i jak go podawać? Podpowiadamy.

Jaki wybrać miód na przeziębienie?

Każdy miód korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Jednak najczęściej podczas przeziębienia stosowany jest miód lipowy, który wykazuje silne działanie bakteriobójcze i antyseptyczne. Ma też właściwości przeciwgorączkowe, napotne i łagodzące kaszel. Wzmacnia nasz układ immunologiczny, dlatego warto go stosować nie tylko podczas infekcji. Z kolei miód akacjowy jest szczególnie lubiany przez dzieci, ponieważ jest bardzo słodki. Jeżeli podawany jest regularnie, wzmacnia naszą odporność i zapewnia nam ochronę przed niektórymi chorobami układu pokarmowego.

Jeżeli w przebiegu infekcji dochodzi do nieżytu dróg oddechowych lub zakażenia układu moczowego, najlepiej zdecydować się na miód spadziowy. Z kolei na katar i kaszel wybierzmy miód gryczany. Miód wrzosowy wpływa nie tylko na nasz układ odpornościowy, ale również zmniejsza ryzyko bakteryjnych zakażeń układu moczowego. Miód Manuka cieszy się ogromną popularnością ze względu na zawartą w nim substancje — metyloglioksal, który wykazuje silne działanie antybakteryjne. Tradycyjny miód wielokwiatowy jest odżywczy i poprawia odporność, dlatego sprawdzi się podczas nieżytu górnych dróg oddechowych. Pamiętajmy również, aby wybierać produkty ze sprawdzonych sklepów, najlepiej jeśli są to miody ekologiczne, w których nie znajdziemy szkodliwych substancji, ponieważ pasieki takie utrzymywane są z dala od jezdni i ośrodków przemysłowych.

Miód na przeziębienie — jak stosować?

Miód możemy stosować zarówno profilaktycznie jak i w momencie kiedy nas już złapie przeziębienie. Powinien być dodawany do napojów, których temperatura nie przekracza 40 stopni, ponieważ nie lubi wysokich temperatur i traci w nich swoje właściwości zdrowotne. Jeżeli chcemy stosować go leczniczo, powinniśmy podawać go minimum 3 razy dziennie po trzy łyżki. Najsilniejsze działanie wykazuje kiedy jest spożywany bezpośrednio, czyli nakładany na łyżkę i tak zjadany. Możemy podawać go również w rozpuszczonego w ciepłym napoju. Jeżeli jesteśmy przeziębieni, warto przygotować specjalną miksturę zawierającą składniki, które wzmacniają nasz organizm. Najlepiej użyć do niej miodu, soku z cytryny, imbiru, kurkumy oraz cynamonu. Miód możemy podawać też z ciepłym mlekiem, aby złagodził nasze dolegliwości podczas snu i pomógł nam zasnąć. Warto dodać go do startego imbiru i soku z cytryny. Taki ciepły, ale nie gorący napój, z pewnością pomoże nam pokonać przeziębienie.

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułMaślan sodu, czyli kompleksowe wsparcie dróg pokarmowych
Redakcja ProHelvetia.pl
Tematyka prozdrowotna to nasza pasja. Kochamy zdrowo jeść, a sport pomaga nam odreagować od codziennego stresu. Mamy nadzieję, że choć trochę uda nam się zmienić Twoje nawyki :-)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ